In het boeddhisme wordt je vijand beschouwd als je beste leraar!

Het geloof van de Tibetanen heet het Tibetaans boeddhisme en speelt een hele belangrijke rol in hun dagelijks leven. Het is de basis van de Tibetaanse cultuur en identiteit. boeddhisme gaat uit van een geweldloos principe, dit betekend dat je geen geweld mag gebruiken. Ook niet als het jou wel wordt aangedaan. Geweld leidt tot meer geweld waardoor je meer problemen creëert dan dat je oplost. De dialoog is de beste manier om met conflicten om te gaan. In het boeddhisme wordt je vijand beschouwd als je beste leraar. De Tibetanen leren dit via een harde, lange weg.

Vandaag op 10 maart is het alweer 58 jaar geleden dat het Tibetaanse volk in de hoofdstad Lhasa massaal in opstand kwam tegen de Chinese onderdrukking. Het Chinese volksbevrijdingsleger slaat de opstand hardhandig neer en zo`n 87.000 duizend Tibetanen worden gedood. De Dalai Lama vlucht naar India, gevolgd door duizenden Tibetanen. De opstand was een keerpunt in de geschiedenis van het Tibetaanse volk en de herdenking van deze historische dag is van groot belang voor Tibetanen, zowel binnen als buiten Tibet.

Wat vooraf ging aan de opstand
In 1949 komen de communisten aan de macht in China en in oktober wordt oost Tibet binnengevallen. Het Chinese bevrijdingsleger bereikt Lhasa, de hoofdstad van Tibet. De dan 15 jaar oude Tenzin Gyatso, de viertiende Dalai Lama, krijgt de macht om over Tibet te regeren. China dwingt de Tibetanen om een overeenkomst te tekenen waarin China`s heerschappij over Tibet wordt vastgelegd. Tibet zal wel een zekere mate van autonomie behouden. De Chinese leider Mao Zedong belooft de Dalai Lama dat de Chinezen Tibet zullen helpen en dat ze daarna Tibet zullen verlaten. Maar die belofte komen ze niet na.

Wat gebeurde er na de opstand
In de jaren volgend op de invasie deed de Dalai Lama er alles aan om een vreedzame oplossing voor de explosieve situatie te vinden. Tussen 1960 en 1962 sterven 340.000 Tibetaanse boeren en nomaden tijdens Tibet`s eerste hongersnood die het gevolg is van China`s gedwongen modernisering in de landbouw en een toestroom van Chinezen naar Tibet. Vier jaar later wordt een van Tibet`s drie provincies en een deel van de oostelijke provincie Kham door de Chinezen omgedoopt tot de “Tibetaanse Autonome Regio” (TAR). Tijdens de Culturele Revolutie (1966-1976), een periode van grootschalige vernietiging van culturele uitingen, worden duizenden boeddhistische kloosters vernield en tienduizenden Tibetanen vernederd, mishandeld, gevangen genomen en geëxecuteerd. Eind jaren tachtig zijn er protestacties van monniken en nonnen in Lhasa en grote groepen Tibetanen sluiten zich aan. Dit resulteert in zes massale demonstraties waarbij honderden ongewapende demonstranten worden gedood en nog eens honderden andere worden gearresteerd. Sinds 1990 is het aantal politieke gevangen verdubbeld.

Huidige situatie in Tibet
Tot op heden worden de mensenrechten in Tibet grootschalig geschonden en vluchten nog dagelijks Tibetanen uit Tibet. De Tibetanen raken economisch achtergesteld, de cultuur wordt bedreigd en er is geen godsdienstvrijheid. Tibetanen zijn tegenwoordig in de minderheid, de Chinezen vormen een meerderheid van de bevolking van Tibet. Op scholen wordt les gegeven in het Chinees waardoor veel Tibetaanse kinderen een leerachterstand worden. Ook hun religieuze leven wordt onderdrukt. Er worden op grote schaal kloosters vernield en monniken en nonnen uit het klooster gezet. De Chinezen bepalen wie wel en wie niet monnik of non mag worden. De Dalai Lama probeert tevergeefs de dialoog aan te gaan met China. Tibetaanse monniken en gewone burgers verbranden zichzelf op straat. Sommige laten een boodschap achter, een brief, een laatste schreeuw. De boodschap is vrijwel identiek: “ Bevrijd Tibet”, “Lang leve de Dalai Lama”, “Geef ons religieuze vrijheid”. Dit is het nieuwste verzet tegen de ondergang van hun cultuur en de Chinese onderdrukking.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.