Boekpresentatie Nepal & Tibet, goden en devotie

Op zondag 22 oktober was het dan zover. De boekpresentatie van mijn eerste boek over Nepal & Tibet. In de conferentie zaal van de DRU Cultuurfabriek stond alles gereed en ik was er klaar voor. Vergis je niet hoor ik was behoorlijk zenuwachtig want een presentatie geven doe ik niet elke dag. Maar het was wel een gezonde spanning.

Langzaam druppelde de mensen binnen en wanneer ik begon zaten er inmiddels 50 mensen in de zaal. Mijn grootste uitdaging was om mijn verhaal binnen het uur te vertellen. Tijdens mijn voorbereiding op de presentatie had ik al besloten om het over de verschillende tempels in Kathmandu en Lhasa te hebben en de rest voor nu achterwege te laten. Na een paar minuten vielen de zenuwen grotendeels weg en was ik enthousiast aan het vertellen.

Stichting Veldwerk
Omdat een deel van de opbrengst van het boek naar Stichting Veldwerk gaat deelde ik mijn eigen ervaring. In 2011 ben ik zelf met Stichting Veldwerk in het Dhading district geweest. Voor mij voelde het even alsof ik weer terug was tussen de groene bergen. Wat een mooie tijd heb ik daar gehad. In het boek heb ik er een hoofdstuk over geschreven dat back to basic heet. Door de foto`s die ik liet zien kregen de mensen in de zaal een goed beeld hoe ik deze vrijwilligersweek had beleeft. Ook het welkomstritueel bij aankomst met tikka poeder en bloemenkransen.

Kathmandu
Van de bergen naar de hoofdstad van Nepal, Kathmandu en de tempels die je in deze stad kunt bezoeken. Nepal is overwegend Hindoeïstisch. Het dagelijkse leven staat in het teken van het eren van de goden. Van s `morgens vroeg tot s `avonds laat. Overal op straat zijn kleine tempeltjes te vinden.  De grote tempelcomplexen in de hoofdstad kwamen aan bod en de oude binnenstad. Er zijn ook veel Boeddhistische tempels in Nepal. Om te laten zien hoe het er in een Boeddhistische tempel aan toe gaat tijdens een dienst liet ik een filmpje zien gemaakt tijdens mijn bezoek aan de Whochen Thokjay Choyaling  op het Swayambhunath complex. Klik hier voor een filmpje.

Tibet
Lhasa heeft een aantal belangrijke kloosters en ook deze kwamen aan bod. Prostreren voor de Jokhang tempel tot het hoog gelegen Ganden klooster. Maar ook de bedevaart routes, kora`s, door de stad om heilige tempels heen. Gelovige lopen dagelijks meerdere malen een kora met een gebedsmolen of mala in hun hand. Het is moeilijk om over Tibet te praten en niet de Chinese bezetting te noemen. Ik wilde mijn verhaal niet te politiek maken dus als je hier meer over wilt weten kun je terecht op internet. (probeer deze link eens)

Thukpa soep
Na de presentatie was het tijd voor het hapje. Het keukenpersoneel van de DRU had zich gebogen over het recept van de Thukpa soep uit mijn boek en deze was super heerlijk. Ik had wat spullen die bij verschillende rituele worden gebruikt neergelegd om de mensen een kleine indruk te geven.

Boek
De belangstelling was overweldigend en er stond al snel een rij om het boek te laten signeren. Via deze weg wil ik iedereen bedanken voor hun interesse in mijn boek en de lezing. Maar ook voor de leuke gesprekken die ik die dag heb gehad. Er komen nog leuke dingen aan rondom het boek dus binnenkort meer hierover.

Wil je het boek inkijken of kopen dan kan dat via www.mariekevandenbrink.nl/boek
Het boek is ook te koop bij de Primera in Ulft en bij de Reisboekhandel Pied à Terre in Amsterdam.

PS: heb je het boek gelezen dan ben ik zeer benieuwd wat je ervan vind. Laat het me weten op info(Replace this parenthesis with the @ sign)mariekevandenbrink.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.