Dashain, strijd en overwinning van godin Durga

Het is feest in Nepal. Dit keer Dashain, een van de belangrijkste feestdagen in Nepal. Als ik aan Dashain terugdenk dan denk ik meteen aan kinderen. Tijdens dit 15 dagen durende feest worden er door de gemeenschap speciale schommels voor de kinderen gemaakt van bamboe, pings genaamd. Op pleintjes en grasveldjes staan grote groepen kinderen te wachten op hun beurt en hebben veel plezier.

Maar ook vliegeren staat centraal tijdens deze feestdag. Je ziet dan ook veel vliegers in de lucht. Deze laten ze vanaf de platte daken van hun huizen op. Er worden verschillende wedstrijdjes georganiseerd en overal in de stad kun je vliegers, vliegertouw en attributen kopen. De vlieger wordt beschouwd als een manier om de goden eraan te herinneren geen regen meer te sturen.

Dit feest staat symbool voor de strijd en overwinning van godin Durga op de buffeldemoon Mahisasura. Iedereen keert terug naar huis om dit feest met familie en dorpsgenoten te vieren.

Vandaag is het Fulpati, de dag dat er offers gebracht worden aan de meest felle manifestatie van Durga, de bloeddorstige Kali. Dit om hem tevreden te houden. In tempels door het hele land worden mannelijke dieren geofferd. Het vlees nemen ze mee naar huis voor een speciaal familie diner. Ik weet nog goed hoe ik onderweg naar een tempelcomplex mensen met bokken achter zich aan zag lopen. Op de een of andere manier wisten deze bokken maar al te goed wat hun te wachten stond want ze wilden uit zich zelf niet mee lopen maar werden door hun baasje aan het touw mee getrokken.

Morgen worden alle voertuigen gezegend om ongevallen in het komend jaar te voorkomen. Het is een apart gezicht om alle auto`s versierd aan de voorkant met tikka en bloemslingers te zien rijden. Wat heel bijzonder is dat morgen de Taleju tempel op Durbar Square in Kathmandu zijn deuren opent voor de vele gelovige. Dit gebeurd maar een keer per jaar.

De laatste zes dagen van dit feest zegent het oudste lid van de familie iedereen met een tikka om hen zo overvloed voor de komende jaren te geven. De rode kleur van de tikka staat symbool voor het bloed wat de familie met elkaar verbindt. Tijdens deze zegening geven ze elkaar kleine biljetten geld. Dit gebeurt ook in de volgende vijf dagen waarin familieleden elkaar bezoeken en zegenen.

Dashain is echt 15 dagen feest voor de Nepalezen. Veel bedrijven gaan dicht en iedereen is in feeststemming en krijgt nieuwe kleding. Tijdens Dashain is het mij vooral opgevallen dat alle rituelen die ze doen ergens voor staan en al eeuwen tot hun cultuur behoren. Alles doen ze met volledige overgave.

Happy Dashain!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.