De Nationale Nepaldag zet Nepal op de kaart

De Nationale Nepaldag, zet Nepal op de kaart!, De Nationale Nepaldag, Nationale Nepaldag, Nepal Development Academy, banden versteken, Nepal, Nederland,

Het is nog vroeg wanneer Willy, mijn moeder, en ik zondag 18 maart in de trein zitten onderweg naar Amsterdam. Via via ben ik bij de organisatie van de Nationale Nepaldag terecht gekomen. Deze dag heeft als doel om Nepal weer op de kaart te zetten en de banden tussen Nepal en Nederland te versterken. Ik mag er vandaag mijn boek Nepal & Tibet, goden en devotie promoten. De Nepal Development Academy die deze Nepaldag organiseert is het kenniscentrum voor advies en informatie over Nepal op het gebied van Literatuur, taal, cultuur, kunst en reizen. Ze helpen ook financieel en begeleiden ontwikkelingsprojecten in de afgelegen gebieden van Nepal.

De Nassaukerk is versierd met Nepalese vlaggen. In een aangrenzend zaaltjes staan tafels klaar voor de verschillende organisaties en een tafel is voor ons. De sari gaat over de tafel en al snel ligt alles klaar. De boeken, boekenleggers, fotokaarten en wat grote foto`s. Op de iPad draait een presentatie met foto`s van plekken in Nepal waar ik geweest ben. Het is lekker druk met mensen en ik heb ontzettende leuke gesprekken over Nepal, mijn boek en het vrijwilligerswerk wat ik voor Stichting Veldwerk in Nepal heb gedaan. Maar ook wat de mensen in Nepal, en sommige in Tibet, hebben ervaren. Een man wil meerdere maanden naar Nepal gaan en komt hier kijken wat de mogelijkheden zijn en een leuk gesprek volgt. Een vrouw heeft interesse in het boek. Ze heeft dusdanig vliegangst dat ze nooit naar Nepal zal reizen maar koopt mijn boek om het op die manier toch een beetje te beleven. Ik sta er ook elke keer versteld van dat iedereen Rene Veldt kent van Stichting Veldwerk waar een deel van de opbrengst van mijn boek naar toe gaat. Maar ik ontmoet ook veel mensen die Dambar, de zilversmid kennen. Het is dus een kleine wereld.

De dag wordt officieel geopend door de ambassadeur van Nepal en de voorzitter van NDA (Shashi Paudyal) gevolgd door beide volksliederen. Dan kan iedereen kennis maken met de culturen van verschillende Nepalese bevolkingsgroepen als de Newar, Sherpa, Gurung, Dimal, Tamang en Bhojpuri via een fashionshow en dansvoorstellingen. Deze worden verzorgd door de in Nederland woonachtige Nepalezen van de organisatie INAS. Prachtig om te zien hoe anders elke cultuur er uit ziet met invloeden van hun omgeving. Zo wonen de Bhojpuri vlak bij de Indiase grens en dit zie je terug in hun kleding die doet denken aan een Indiase sari. De Sherpa`s wonen in de Himalaya, dicht tegen de Tibetaanse grens, en zijn meer Tibetaans gekleed. Maar ook kleine details in hun kleding staan symbool en hebben een betekenis. Zo dragen alleen de Sherpa vrouwen die getrouwd zijn een gestreepte short.

De Nationale Nepaldag zet Nepal op de kaart

Verspreid over de hele middag zijn er verschillende lezingen van o.a. Stichting Wilde Ganzen, Bergbeklimmer Wilco van Rooijen, Project Aamaghar Pathsala, Travel Nepal en Shashi Paudyal verteld over de recente ontwikkelingen in Nepal. Er blijven bezoekers rond de tafels lopen voor informatie. We wisselen elkaar af om toch nog wat mee te krijgen van wat er tijdens de lezingen gebeurt. Ondertussen is het personeel van het Nepalese Samsara restaurant uit Amsterdam bezig heerlijke Nepalese hapjes klaar te maken. Momo`s kothay, samosa`s en paneer pakora. Hier kan je mij echt blij mee maken van lekker eten en verheug mij dan ook op het Nepalese diner vanavond in het restaurant

Ik hoor tijdens het eten Wilco van Rooijen (bergbeklimmer) praten over het Rum Doodle restaurant in Kathmandu. Wanneer je een berg hebt beklommen in Nepal en daar gaat eten, krijg je een kartonnen voet waar je naam, de naam van de berg die je hebt beklommen en de datum op kunt zetten. Het hele restaurant hangt dan ook vol met deze voeten en aardig wat van hem. Door zijn verhaal moest ik even terug denken aan mijn eigen ervaring aan dit restaurant. Nadat ik in 2011 in Tibet op het basiskamp van de Mount Everest had gestaan gingen we met de groep ook naar dit restaurant. Er hangt dus van mij ook een voet in het restaurant. Dit is natuurlijk niet te vergelijken met het bergbeklimmen wat hij doet. Ik ben op het basiskamp dat op 5200 meter hoogte ligt aangekomen met de bus. En niet zoals hij helemaal naar top. Helaas vertelt hij erachteraan dat het restaurant verwoest is door de aardbeving van 2015 en de eigenaren wachten op een geschikte locatie in Thamel om het restaurant weer te openen.

Het was een superleuke dag waarin we weer even de sfeer van Nepal konden proeven en ruiken. Mijn tas is een stuk lichter, alle boeken die ik mee had zijn verkocht. Misschien volgend jaar wel weer, wie weet.

2 gedachten over “De Nationale Nepaldag zet Nepal op de kaart

 • 25 maart 2018 om 07:13
  Permalink

  Namaste Marieke,

  Leuk verslag, klinkt als een geslaagde dag. De dame die niet durft te vliegen zal via jouw boek echt kunnen genieten van het prachtige Nepal!

  Hartelijke groet,

  Wilma

  Beantwoorden
  • 25 maart 2018 om 08:39
   Permalink

   Ja Wilma, was samen met Willy een super leuke dag. Ik ga binnenkort weer boeken bestellen dus bestel er een extra voor jou.

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.