Mijn eigen Lucky Buddha armband!

Lucky Buddha armband

Hij is eindelijk af! mijn eigen Lucky Buddha armband. Ik begrijp goed dat niet iedereen begrijpt waar ik het over heb dus zal ik er wat meer over vertellen. De lucky Buddha sieraden lijn wordt gemaakt in de zilverfabriek van Dambar Bishwokarma in Kathmandu, Nepal.

Het verhaal achter Dambar zou het verhaal kunnen zijn van elke willekeurige Nepalees. Het enige verschil is wellicht, dat zijn verhaal een beter eind kent. Zijn familie behoort tot de laagste kaste. In Nepal staat deze groep vaak achteraan als het gaat om gezondheid, onderwijs en banen. Op zijn 17e krijgt Dambar ernstige tuberculose en er is geen geld voor medicijnen. De Nederlander Jos, die op dat moment op vakantie in Nepal is, wil hem helpen en betaalt de medicijnen die nodig zijn om van tuberculose te genezen. Dambar is dan wel weer gezond, maar om hem echt te helpen, moet hij een vak leren om voor zijn familie te kunnen zorgen. Hij gaat in de leer bij een zilversmid. In een paar jaar tijd heeft hij voldoende kennis en klanten opgebouwd om voor zichzelf te beginnen. Om zijn zilversmeden, die voor hem werken, continu van werk te voorzien, heeft Dambar meer producten voor zijn klanten nodig. Dat bericht bereikte Cathelijne, de oprichtster van A Beautiful Story. Ze kende Dambar vanuit de tijd dat ze vrijwilligerswerk deed in Nepal. Samen met de zilversmid ging ze kijken of ze bijzondere producten konden bedenken waarmee de zilverfabriek een nieuwe markt aan kon trekken. Zo ontstond de Lucky Buddha lijn, waarin bijzondere symbolen uit de Nepalese cultuur zijn verwerkt. De zilverfabriek werkt volledig via de principes van Fair Trade. Zo werken de leerling-zilversmeden in goede arbeidsomstandigheden en worden zij eerlijk betaald, waarbij gekeken wordt naar leefbare lonen. Normaal gesproken krijg je in Nepal als leerling geen geld, totdat je volledig geschoold bent.

Vanuit Nederland had ik Dambar een mail geschreven en uitgelegd dat ik graag wilde zien hoe deze sieraden lijn gemaakt word. Al jaren ben ik bezig met edelsmeden bij de Gruitpoort in Doetinchem. Ik wilde wel een korte stage komen lopen als ik weer naar Nepal ging. Hij reageerde super enthousiast en nog geen 3 maanden later zat ik achterop de motor van Arjun, zijn rechterhand, op weg naar de zilverfabriek. Dambar zat helaas in AustraliĆ« maar hem had ik al wel ontmoet aan het begin van mijn reis. De hele dag heb ik Ashok, de broer van Dambar meegeholpen. Dit was voor mij echt een super ervaring. Hij had overal handigheidjes voor en heb die dag veel geleerd. Wil je meer weten over mijn belevenissen bij de zilverfabriek? Dan moet je nog even geduld hebben en wachten tot mijn boek af is!

Tijdens mijn reizen naar Nepal & Tibet heb ik een aantal stenen verzameld om zelf een lucky Buddha armband te maken. De turkoois steen heb ik in een klein winkeltje in Boudhanath gekocht, de Boeddha en de dzi steen op de Barkhor markt in Lhasa. Het Ganesha kleitabletje vond ik in een klein winkeltje in Swayambhunath. Op de markt van Kathmandu heb ik de Nepalese munt gekocht. Er staat het boeddhisme symbool op aan de ene kant en aan de andere kant staat Ganesh en god Laksmi. Van Ashok krijg ik, om de armband compleet te maken, een Boeddha uitgesneden uit leisteen. Na veel ploeteren, solderen, smelten en walsen is het eindelijk klaar. Ik ben supertrots op het eindresultaat!

In mei komt Dambar naar Nederland om zijn mooie sieraden te verkopen door middel van zilverparty`s. Dus houd mijn blog in de gaten voor meer informatie over zijn bezoek. Wil je geen nieuws missen meld je dan aan op mijn persoonlijke blog.

3 gedachten over “Mijn eigen Lucky Buddha armband!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.