Fotokaarten

Deze fotokaarten zijn gemaakt van foto`s die ik heb genomen tijdens mijn reizen naar Nepal en Tibet. De fotokaarten kosten € 2,- per stuk, 6 voor € 10,-. Om de kaarten te bestellen stuur je een email naar info(Replace this parenthesis with the @ sign)mariekevandenbrink.nl met daarin de naam van de kaart en je eigen naam en adres vermeld! Hieronder kun je per kaart het achtergrondverhaal lezen.

Tikkapoeder

Met tikkapoeder maken de Nepalezen een stip op hun voorhoofd. Deze stip herinnert hun aan hun spirituele erfenis en idealen, waar ze ook zijn. Het wordt gezien als extra ‘oog’ dat naar binnen is gericht om je eigen gedrag te bekijken. Ze geloven dat dit oog hun contact met de godenwereld is en dat ze zo een kijkje in de godenwereld kunnen nemen.

Jokhang tempel

Deze beschilderde, bewerkte, zuil staat in de Jokhang tempel die middenin Lhasa ligt. De tempel is al eeuwenlang een bedevaartcentrum en een van de belangrijkste tempels voor de boeddhistische pelgrims. Om de Jokhang heen lopen maar liefst drie bedevaart routes.

Dashain vliegertouw

Dashain is de nationale feestdag voor Nepalezen.  Alle mensen, vooral Newari, gaan terug naar huis om dit feest te vieren samen met hun familie en dorpsgenoten. Met dit feest herdenken ze de overwinning van de godin Durga op de buffeldemon Mahisasura, het kwade. Tijdens dit, in totaal, vijftien dagen durende feest zijn er veel vliegers in de lucht. Vanaf de platte daken van de huizen laten de kinderen hun vlieger de lucht in. De vlieger wordt beschouwd als een manier om de goden eraan te herinneren geen regen meer te sturen.

Boeddhistische boeken

De oude Tibetaanse boeken werden gedrukt met handgesneden houten blokken. In het Ganden klooster kan je in de drukkerij nog steeds zien hoe dit toen gebeurde. Een Tibetaans boek bestaat uit losse, langwerpige vellen en is niet gebonden. De oude boeken worden gewikkeld in felgekleurde, vaak zijde, doeken. Hieromheen komt aan de boven en onderzijde een houtenplank. Dit geeft meer stevigheid om de boeken in een kast, vaak achter glas, op te stapelen. De oude klooster bibliotheken zijn helaas niet meer compleet omdat veel oude Tibetaanse geschriften zijn verbrand tijdens de Culturele Revolutie.

Boeddhabeeld

Kirtipur is een oude Newar vestigingsstad boven op een heuvel net buiten Kathmandu. Op een vierkant plein aan de rand van het dorp staat de Chilanchu stoepa. Het is een Boeddhistische tempel gebouwd in 1515. In elke hoek van het plein staat een heiligdom die de vier windrichtingen aangeven. Voor het pleintje is een verwaarloosde tuin met oude chaity`s. De Boeddha op de kaart staat op een oude bewerkte stenen boog in deze tuin.

Ballon verkoper

In een van de vele achteraf straatje van Bhaktapur kwam ik deze ballon verkoper tegen. Zijn fiets heeft hij omgebouwd zodat hij een tank met heliumgas, om de ballonnen op te blazen, altijd bij zich heeft. Een paar minuten geleden werd hij nog omringd door een groep kleine kinderen. Die wilde wel z`n mooie ballon!

Kloosterzuil

Een van de vele kenmerken van een Tibetaans kloosters zijn de vele kleurrijke schilderingen. Deze worden door de monniken zelf aangebracht. Zuilen maar ook legendes afgebeeld als tekening op de muur. Deze beschilderde tempelzuil staat in de Tsomchen, ook wel grote vergaderzaal genoemd, midden op het Drepung klooster complex net buiten Lhasa.

Blauwe Boeddha

Aan de andere kant van de voet van de berg waar boven Swayambhunath ligt is het Amidevapark. Wanneer je het park binnen komt loop je meteen tegen drie grote goudkleurige Boeddha beelden aan. Links het beeld van Padmasambhava, in het midden de Amithaba Boeddha, en rechts Avolokiteshvara. Achter de twintig meter hoge beelden staat een gebouw met daarin een groot gebedswiel. Op het pleintje ervoor staan grote rotsen waar beelden uit gehakt zijn. Zo ook deze Boeddha.