Ganesh Chaturthi, festival om Ganesh te eren, maar wie is hij?

Gisteren, was de eerste dag van een jaarlijks festival in Nepal waarbij Ganesh 10 dagen lang geëerd wordt. Hij wordt aanbeden als de god van de wijsheid, welvaart en goed geluk. Op de eerste dag kopen de aanbidders van Ganesh een klei beeld van de god en nemen een ritueel bad. Het beeldje wordt thuis op het altaar gezet en versierd. S ’morgens en s ’avonds voor 10 dagen lang, wordt het beeld aanbeden en voorzien van zoetige offergaven. Op de 10een laatste dag van het feest wordt het beeld meegenomen en in het water van de dichtstbijzijnde rivier of meer gegooid en in het water opgelost. Maar wie is Ganesh en wat is zijn verhaal?

Ganesh is de Hindoeïstische god met het olifantenhoofd. Hij is de god van wijsheid en ontwikkeling, neemt hindernissen weg en is de beschermheilige van reizigers. Je kunt hem aanroepen als je vragen hebt over je levenspad. Ganesh is ook de god van het begin. Omdat hij het verleden, heden en de toekomst in zich draagt, is hij ook de god van de tijd. De Hindoes bidden tot Ganesh voordat ze aan iets nieuws beginnen.

Zijn voertuig is een muis of een rat, genaamd Mashika. Ganesh is de zoon van de god Shiva en de godin Parvati. Je ziet ze samen in het Hindoeïsme symbool en staan voor de eenheid van alles.

Kenmerken Ganesh:
Grote oren om meer te horen
Kleine mond om minder te praten
Groot hoofd om groot te denken
Kleine ogen om te concentreren
Grote maag om vreedzaam het goede en slechte in het leven te verteren
Tussen zijn ogen een symbool dat op een “3” lijkt, dat is eigenlijk een Ohm: de klank waaruit het heelal is ontstaan. Op veel afbeeldingen van Ganesh komt een swastika voor. De swastika, is het symbool van welzijn en geluk.

Geschiedenis van Ganesh
Zijn ouders leefden in een paleis. Parvati hechtte aan haar privacy, als zij een bad nam. Toch kwam Shiva soms onverwachts binnen. Parvati nam een wachter aan om iedereen buiten de badkamer te houden als zij in bad ging. Maar de wachter kon Shiva niet tegenhouden: hij was te zwak. Daarom boetseerde Parvati uit zeepresten en haar eigen huidcellen een poppetje. Ze bracht met haar leegschenkende krachten het poppetje tot leven: dit was de geboorte van haar zoon Ganesh. Parvati gaf haar zoon opdracht niemand tot het paleis toe te laten als zij zich baadde.

Toen Shiva thuiskwam en zijn eigen paleis wilde betreden, werd hem de weg versperd door Ganesh. Hij wist niet dat hij zijn zoon was. Toen bleek dat hij Ganesh niet kon verslaan, bedacht hij, samen met behulp van zijn halfgoden, een list om Ganesh te onthoofden. Een ruzie tussen Shiva en Parvati ontstond en escaleerde tot een verschrikkelijke oorlog tussen de goden en de godinnen.

Uiteindelijk wist een heilige bemiddelaar, Narada, de vrede te herstellen. Hij heeft toegang tot alle bestaande werelden. Toen de vrede was gesloten beval Shiva zijn dienaren om hem het hoofd of de kop te brengen van het eerste levende wezen, dat ze tegen zouden komen en zij keerden terug met de afgehakte kop van een olifant (Airavata). Shiva bevestigde de olifantenkop op het levenloze lichaam van zijn zoon, die zo terug tot leven kwam en de geschiedenis in zou gaan als de halfgod met de olifantenkop.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.