Hoofdstuk Taxirit uit mijn boek

Om jullie een voorproefje te geven van de verhalen uit mijn boek over Nepal & Tibet deel ik met jullie het hoofdstuk Taxirit. In dit hoofdstuk beschrijf ik mijn aankomst in Nepal en wat ik onderweg voorbij zie komen vanuit de taxi. Ik ben heel erg benieuwd wat je er van vind. Laat je mij het weten?

Taxirit

Ik voel de warmte als een deken over mij heen komen als ik naar beneden loop over de ijzeren trap die het vliegtuig met de grond verbindt. Na een reis van vijftien uur, meerdere tijdzones doorkruist  te hebben, voel ik de spanning door mijn hele lijf gieren. Ik ben in Nepal.

Een uurtje later, wanneer ik met het karretje met mijn bagage de luchthaven Tribhuvan uitloop, zie ik aan de overkant van de straat wel honderd mensen achter een rij met dranghekken staan. Ze halen iemand op of ze brengen net gearriveerde toeristen met een taxi naar Thamel, de toeristische wijk. Na de lange vlucht wil ik eigenlijk nog maar één ding, en dat is onder een douche stappen om het vuil van de reis van mijn lichaam te spoelen. Als het goed is, staat er tussen deze mensen iemand die mij op komt halen. Na de menigte afgespeurd te hebben, zie ik een man met een papiertje met daarop mijn naam, in zijn handen. Ik loop op hem af, het karretje moeizaam voortduwend. Waarom gaan de wielen van een kar, waar ook ter wereld, altijd die kant op waar jij hem niet heen duwt?

‘Namaste. How was your flight, Miss?´, vraagt hij en wijst in de richting van een auto op de parkeerplaats. Ik volg hem naar de kleine witte Suzuki, die hier als taxi`s gebruikt worden. Mijn rugzak gaat achterin en vult meteen de gehele bagageruimte. De chauffeur heeft zelfs moeite om de achterklep dicht te krijgen. Dit geeft vooral aan hoe klein de auto is en zegt niets over de grootte van mijn rugzak!

Vanachter het taxiraampje kijk ik toe hoe de chaotische stad aan mij voorbijtrekt. Het is een drukke avondspits met luid getoeter, net als elke andere avond volgens de taxichauffeur. Het lijkt wel of dit hier een nationale sport is. Brommers scheuren tussen de auto`s door en wanneer mijn taxi stopt voor een rood stoplicht komt er een brommer naast de taxi tot stilstand. Er zitten twee mannen op, wat hier niet ongebruikelijk is, maar die levende geit tussen hen in is toch wel een bijzondere gewaarwording. De feestdag Dashain staat voor de deur en ik weet zeker dat deze geit geofferd gaat worden. Van sommige dingen weet je dat ze gebeuren, maar je hoeft ze niet mee te maken.

Ik zie hoe de rook boven de tempeldaken uit komt en realiseer me dat dit Pashupatinath moet zijn. De rook is afkomstig van Ghat crematies, wat heel aangrijpend moeten zijn. Het is dat ik te moe ben van de reis, want anders had ik het meteen willen ontdekken. Aan de rand van een bosje, voor de tempel, lopen goudgele bavianen langs de weg. Een andere groep apen zit elkaar te vlooien bovenop een golfplaten dak van een vervallen schuurtje. Het lijkt wel of ze even de tijd nemen om met elkaar de dag door te nemen. Een moederaap rent achter haar jong aan die, als hij is ingehaald, weer veilig om zijn moeders buik hangt, zijn armen stevig om haar rug geklemd.

De taxi komt tot stilstand, het verkeer staat helemaal vast. Dat vind ik niet erg, want nu kan ik alles wat om mij heen gebeurt nog rustiger in mij opnemen. Een kleurrijk geklede vrouw zit op haar hurken voor een waterkraan de afwas te doen. De vele kleine eetstalletjes langs de kant van de weg voorzien in het avondeten. Bij een stalletje stijgt stoom omhoog uit de pannen, die op een geïmproviseerd gasfornuis staan dat aangesloten is op een grote blauwe gastank. Om het stalletje heen lopen wat kippen. Om alles nog beter te ervaren, draai ik het raampje open. Exotische geuren van kruidige linzen en curry `s komen mij tegemoet. Ik voel meteen hoe de verstikkende warmte en het stof naar binnenkomt. Snel draai ik het raampje dicht en de verkeersgeluiden vervagen.

Langzaam komt de taxi weer in beweging en de omgeving flitst al snel langs mij heen. Dan zie ik vlak langs de straat kinderen op hun hurken spelen met takjes en steentjes. Ze schijnen de voorbijrazende auto`s niet op te merken. Schuin achter hen ligt een lome hond. Zijn kop vertoont sporen van schurft. Hoe beter ik kijk, hoe meer honden ik zie liggen, allemaal zien ze er mager en verwaarloosd uit. Vanaf de kop tot aan de staart kun je de zichtbaar geworden ribben tellen.

Ik word door de auto geschud als de chauffeur opeens een stevige ruk naar links, aan het stuur, geeft en ik recht in de koplampen van een snel tegemoetkomende auto kijk. Net als ik met klamme handen denk ‘dit gaat gruwelijk mis’ geeft de chauffeur een ruk naar rechts, zodat we weer op de goede weghelft terechtkomen. Beduusd kijk ik door de achterruit van de taxi en zie waarvoor we moesten uitwijken. Er ligt een grote koe, midden op de straat, haar eten te herkauwen. De koe is hier een heilig dier, dus wagen ze liever hun eigen leven dan die van de koe.

We slaan van de hoofdweg af en ik zie een prachtige tempel op een pleintje liggen. Een Nepalese vrouw gehuld in een donkerrode sari, afgezet met gouden pailletten, staat voor de ingang van de tempel. In haar handen heeft zij een offerschaal met brandende lampjes, afrikaantjes en rijst waarmee ze de god van de tempel eert. De drukte van de mensen en het verkeer om haar heen krijgt zij niet mee. Ze heeft zich teruggetrokken en is een met haar geloof.

Mijn geduld wordt op de proef gesteld, ik kan haast niet wachten om alles zelf te gaan ontdekken. `We almost there`, zegt de chauffeur, `we just have to cross this intersection.` In het midden van het kruispunt staat een politieagent op een verhoging het verkeer te regelen. Hij gebruikt hiervoor vooral zijn handen om naar de automobilisten te gebaren. Om dit alles nog meer kracht bij te zetten, blaast hij regelmatig hard op een fluitje. De taxi slaat linksaf, Thamel in, en als we halverwege de straat zijn, stopt hij. Ik stap uit de taxi, te moe om nog meer indrukken in mij op te nemen. Met nog maar één wens: een douche!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.